De groeiende trend rond functional training
Functional training is een term die tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt in verschillende fitnesscentra, maar ook bij personal trainers. Maar wat is ‘Functional Trainen’ nu juist en wat train je er precies mee? Dit en nog veel meer leggen wij uit in deze blog.
Wat is functional training?
Er zijn verschillende definities terug te vinden over wat functional training nu juist is. Maar als ze een ding gemeenschappelijk hebben dan is het wel het volgende: “Functional training is een training die activiteiten van JOUW alledaagse leven simuleert of nabootst”.
Dit zijn dus trainingen die afgestemd zijn op jouw lichaam, levensstijl en de sport discipline die je beoefent. Kortom het zijn bewegingen die jij veel gebruikt in het dagelijkse leven.
Een functionele training ziet er dus voor iedereen anders uit. De training speelt in op wat voor jou belangrijk is en welke doelstellingen jij wilt halen.
Daarnaast kan je de functional training oefeningen nog onderverdelen in twee categorieën, namelijk: functioneel en niet functioneel. Deze onderverdeling wordt gemaakt op basis van het doel dat jij voor ogen hebt. Sommige oefeningen vallen daarom voor de ene persoon onder de categorie van ‘functioneel’ en voor een ander persoon vallen ze onder de categorie van ‘niet-functioneel’.
Waarom kiezen voor functional training?
Functional training is zeker iets wat iedereen moet overwegen. Of je uiteindelijk kiest om je te verdiepen in deze trainingen is dan weer iets persoonlijks.
Deze vorm van training helpt je bij het vergemakkelijken van alledaagse bewegingen en handelingen. In het dagelijkse leven worden mensen steeds geconfronteerd met verschillende bewegingen zoals: opstaan, lopen (achter de kinderen aan), iets oprapen van de grond, iets boven je hoofd wegzetten, … . Al deze bewegingen hebben een grote invloed op je dagelijkse leven. Door te kiezen voor functional trainingen, kies je voor het trainen op een functionele manier om de bewegingen van het dagelijkse leven vlotter en met minder moeite te laten verlopen.
Bij functional training worden er oefeningen opgesteld met het oog op het ontwikkelen van een betere spier functionaliteit. Daarnaast is een goede coördinatie ook zeer belangrijk bij deze trainingsvorm.
Bij functional trainingen worden er meer spierweefsels aangesproken dan bij klassieke krachttraining op fitnesstoestellen. Dit komt doordat klassieke krachttraining zich meestal specifiek focust op het isoleren van één spiergroep, terwijl het bij functional training vaak draait om compound oefeningen. Deze oefeningen spreken meerdere spieren aan, waardoor je tijdens zo een training meer calorieën gaat verbranden. Hierdoor ga je op lange termijn ook meer vet verbranden. Als je vervolgens de verschillende oefeningen in een circuit achter elkaar zet, creëer je een vorm van crossfit. Dit maakt de trainingen nog intensiever en uitdagender en zal je metabolisme een boost geven.
Tijdens een functional training boots je als het ware de bewegingen uit het dagelijkse leven na en dit gebeurt dus niet op een standaard fitnessapparaat. Deze trainingen gebeuren meestal aan de hand van lichaamsgewicht en kleinere accessoires zoals een Bosu bal, kettlebells, … . Maar de oefeningen die je hiermee kunt uitvoeren zijn beperkt.
Als je toch een toestel wilt gebruiken om zo meer trainingsmogelijkheden te krijgen dan kan je een ‘Fitness Rig’, beter bekend als een crossfit kooi aanschaffen. Deze kooien bieden je verschillende mogelijkheden om te trainen met verschillende accessoires of simpelweg met lichaamsgewicht.
Bij Fitness Pro bieden wij verschillende modellen ‘Fitness Rigs’ aan onder de lijn X-Power. Deze zijn als het ware ontwikkeld om begeleiders te ondersteunen bij het opstellen en onderrichten van functional trainingen.
Hoe implementeer je deze toestellen in je trainingsruimte?
Deze kooien kan je op verschillende manieren implementeren in je trainingsruimte, afhankelijk van het gekozen type ben je al dan niet beperkt in het aantal oefeningen. Wat deze rigs nu juist zo interessant maakt, zijn de mogelijkheden om unieke en uitdagende trainingen te creëren. Het geeft begeleiders de mogelijkheid om creatief te zijn en hun cliënten aan te moedigen om simpele, vaak natuurlijke bewegingen uit te voeren door gebruik te maken van lichaamsgewicht of enkele accessoires.
Voor de verschillende modellen met bijhorende opties verwijzen we graag naar de productpagina.
Tip: speel slim in op trends en potentiële groeimarkten zonder je hier volledig op toe te leggen. Het toevoegen van bijvoorbeeld een functional trainingszone of dit toevoegen aan het aanbod groepslessen is al een groot pluspunt. Bovendien is deze trend iets wat de winstgevendheid van jouw fitnesscentrum kan verhogen. Heb je interesse in het opzetten van een functional trainingszone of wil je meer te weten komen? Neem dan zeker contact met ons op. Wij zullen je altijd bij staan en zorgen voor een persoonlijke oplossing op maat van jouw fitnesscentrum.
Bronnen:
https://www.sento.nl/fitness-healthclub/functioneel-trainen
https://hddgroup.com/populariteit-van-functional-training-kan-ook-jouw-club-een-boost-geven/
https://www.hetgezondehuis.be/blog-gezonde-levensstijl/69-de-mythe-van-functional-training
https://www.bfitpersonaltraining.be/2017/06/03/functioneel-trainen/
https://originfitness.com/knowledge-and-advice/functional-training-rig-buying-guide/