Verschillen tussen de segmenten van cardiotoestellen
Je kan verschillende groepen op vlak van cardiotoestellen onderscheiden. Zo heb je toestellen voor thuisgebruik, toestellen voor het betere thuisgebruik, semiprofessionele toestellen en professionele toestellen. Maar wat onderscheidt deze groepen nu juist van elkaar en hoe worden deze toestellen onderverdeelt in verschillende segmenten? Om niet te diep in te gaan op details gaan wij ons in deze blog enkel focussen op de drie grootste groepen van cardiotoestellen namelijk loopbanden, hometrainers en crosstrainers.
De toestellen voor thuisgebruik zijn vaak te vinden bij grotere ketens en warenhuizen, die niet gespecialiseerd zijn in fitnesstoestellen. Deze toestellen zijn vaak van mindere kwaliteit om niet te zeggen van slechte kwaliteit. Deze toestellen zijn geschikt voor zeer licht thuisgebruik en beginnen gebreken te vertonen wanneer je er een intensievere training op uit voert. Bij intensief thuisgebruik zullen deze toestellen niet lang meegaan.
De toestellen voor het betere thuisgebruik zijn geschikt om zwaardere en intensieve trainingen te doorstaan ten opzichte van fitnesstoestellen voor doorsnee thuisgebruik. Deze toestellen zijn duurder omdat er ook hoogwaardige onderdelen en materialen worden gebruikt. Dit is niet enkel te zien aan de opbouw en stabiliteit van de toestellen maar ook aan de kleinere onderdelen die niet altijd zichtbaar zijn. Zo worden er bijvoorbeeld componenten van hogere kwaliteit gebruikt zoals lagers en printplaten. Bovendien zijn het toestellen die makkelijk zes tot tien jaar kunnen meegaan, omdat er bij dit soort toestellen meer oog is voor hogere kwaliteit en duurzaamheid van de onderdelen. Dit zorgt er mee voor dat deze toestellen geruisloos zijn.
Tot slot heb je nog toestellen voor professioneel gebruik. Deze toestellen zijn vaak vele malen duurder dan de toestellen voor thuisgebruik. Maar deze toestellen zijn geschikt voor vele uren per dag te presteren. Met semiprofessionele toestellen bedoelen we fitnesstoestellen die bij kinesisten, podologen en dergelijke geplaatst worden.
Loopbanden
Bijna alle fitnesstoestellen worden aangedreven door elektromotoren. Deze elektromotoren zetten elektrische energie om in mechanische energie. Bij loopbanden kan men twee verschillende elektromotoren onderscheiden, namelijk een AC-motor en een DC-motor. Bij (semi-)professionele loopbanden wordt er gekozen voor AC motoren terwijl bij de toestellen voor thuisgebruik meestal DC motoren worden gebruikt.
De grote verschillen tussen deze twee motoren:
DC-motor | AC-motor |
Werkt op gelijkstroom | Werkt op wisselstroom |
De motor werkt vanbinnen met ‘borstels’ | De motor werkt vanbinnen zonder ‘borstels’ |
De snelheid van dit type motor is meer beperkt | Snelheid wordt gevarieerd door van frequentie te wisselen |
Vanwege de bouw en werking minder duurzaam ten opzichte van AC-motoren | Duurzaam, robuust en kunnen snelheidswisselingen beter aan |
Beperkte dagelijkse werkingsduur | Kan 8-10u/dag werken zonder problemen |
Het verschil tussen piek vermogen en continu vermogen.
Daarnaast is er bij loopbanden ook nog het verschil tussen het piek en het continuvermogen dat de motor kan leveren. Het continuvermogen is het vermogen dat de loopband continu kan leveren tijdens een training. Het piekvermogen is het vermogen dat kortstondig beschikbaar is, bijvoorbeeld bij acceleraties. Het is belangrijk om te kijken naar welk vermogen de motor continu kan leveren.
Energiebron
Tegenwoordig heb je twee soorten energiebronnen bij loopbanden. De loopbanden met elektromotor moeten worden aangesloten op netstroom. Deze moeten dus in de buurt van een stopcontact geplaats worden. Het tweede soort loopbanden zijn de loopbanden zonder elektromotor. Deze type loopbanden worden non-motorized treadmills genoemd. Ze worden aangedreven door beweging van de gebruiker en moeten dus niet worden aangesloten op netstroom. Hierdoor kan je deze eender waar plaatsen in je beschikbare ruimte.
Hometrainers
Bij hometrainers zit er veel verschil in de manier waarop de weerstand wordt geregeld. Bij hometrainers voor doorsnee thuisgebruik wordt er vaak gekozen voor manuele weerstand. Dit wil zeggen dat je doormiddel van een draaiknop de weerstand kan regelen, deze wordt dus niet elektronisch gestuurd. Onder de hometrainers voor het betere thuisgebruik en de professionele hometrainers wordt de weerstand elektronisch geregeld. Onder de elektronische weerstand kunnen we twee grote groepen onderscheiden. Namelijk de hometrainers met een permanent magneetsysteem en de hometrainers met een inductiemagneetsysteem.
De verschillende weerstandsregelaars
Bij een hometrainer met een permanente magneet (of drummagneet) zit er achter de behuizing een systeem met een aantal magneten bij het vliegwiel. Afhankelijk van de gekozen weerstand zullen de magneten dichter of verder staan ten opzichte van het vliegwiel. Bij het wijzigen van de weerstand niet direct een verschil in weerstand voelen, maar pas na een paar tellen. Ook kan je de weerstand niet zo heel nauwkeurig instellen, namelijk in stappen van gemiddeld 25 Watt. Dit in tegenstelling tot een hometrainer die gebruik maakt van een inductiemagneet.
Bij een inductiemagneet kan je onmiddellijk en zeer nauwkeurig de weerstand voelen wijzigen. Bij een hometrainer die gebruik maakt van een inductiemagneet kan je de weerstand wijzigen in stapjes van 5 Watt. Bij een inductiemagneet is er sprake van een spoel die een magnetische aantrekkingskracht uitoefent op het vliegwiel. De elektromagnetische spoel zal de weerstand regelen. Doordat deze magneten niet bewegen zal het systeem minder snel slijten dan bij een weerstandsysteem met een permanente magneet.
Opbouw
Niet alleen de regeling van de weerstand is een belangrijke factor, maar ook de stevigheid van de toestellen. Bij professionele toestellen en toestellen voor het betere thuisgebruik worden hoogwaardige en robuuste materialen gebruikt. Dit merk je al vanaf het moment dat je op de hometrainers stapt. Deze hometrainers staan een stuk steviger en stabieler op de grond dan hometrainers voor doorsnee thuisgebruik.
Bij hometrainers heb je twee mogelijke soorten energiebronnen. Namelijk netstroom, dus aansluiten via een kabel in het stopcontact. Of je kan kiezen voor een zelf genererend systeem.
Voornamelijk voor fitnesscentra is het aangenaam als de cardiotoestellen uitgerust zijn met een zelf generend systeem. Op deze manier moet je ze niet aansluiten op netstroom en kan je deze toestellen op eender welke plaats zetten in jouw fitnesscentrum.
Crosstrainers
Net zoals bij hometrainers, zijn professionele crosstrainers zwaarder en robuuster qua opbouw dan de toestellen voor thuisgebruik. Daarnaast worden er ook een ander soort lagers en andere kleine onderdelen gebruikt voor de professionele toestellen. In de meeste gevallen is het vliegwiel ook wat zwaarder ten opzichte van crosstrainers voor thuisgebruik.
Producenten kiezen voor deze betere en duurzamere materialen zodat de crosstrainers de vele uren belasting die elkaar opvolgen aan kunnen.
Net zoals bij hometrainers, heb je bij crosstrainers twee mogelijke soorten energiebronnen. Namelijk netstroom, dus aansluiten via een kabel in het stopcontact. Of je kan kiezen voor een zelf genererend systeem.
Voornamelijk voor fitnesscentra is het aangenaam als de cardiotoestellen uitgerust zijn met een zelf genererend systeem. Op deze manier moet je ze niet aansluiten op netstroom en kan je deze toestellen op eender welke plaats zetten in jouw fitnesscentrum.
Onderhoud
Het is belangrijk om je toestellen goed te onderhouden. Dit verlengt de levensduur van de toestellen aanzienlijk. Wij raden aan om deze onderhouden te laten uitvoeren door vakmensen. Enerzijds omdat zij weten wat ze juist wel en niet moeten doen. Anderzijds is het aangeraden om dit door hen te laten doen, zodat de garantie op de toestellen blijft lopen. Door regelmatig een onderhoud van de fitnesstoestellen te laten uitvoeren, worden eventuele problemen mogelijks al in een vroeg stadium opgemerkt. Op deze manier kan vaak een erger probleem voorkomen worden. Hierdoor blijven de kosten vaak ook beperkt.